Esencja kuchni włoskiej- prostota i prawdziwe składniki

Jeżeli chodzi o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi producenci i konsumenci na świecie jedzą na rok blisko pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są pewnie jedyną nacją, jaka z przyjemnością zjada makaron więcej aniżeli raz dziennie.

dobra kuchnia włoska Kraków

Włoski makaron – skąd ten fenomen?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (oraz gotowany) jako danie kluczowe, a nie jako bazowe węglowodany, które akompaniują pokarmom jako danie ponadprogramowe – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce oraz przed daniami mięsnymi lub ewentualnie rybnymi – jest kolejnym znakomitym przykładem banalnej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można odszukać makaron w formie ponad 300 rozmaitych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i niemalże niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można skonstruować łatwe czy też wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Jakim sposobem zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego wypada do sztampowego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki i niewielka ilość wody.
•    Sposób wykonania jest równie prosty, co lista składników – najzwyczajniej w świecie trzeba je wszystkie połączyć, wymieszać i ugnieść do uzyskania jednakowej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, żeby z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik i pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron na ogół gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Toteż, jeśli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak trzeba: po włosku. Tak przygotowany makaron dopełnij za pomocą ulubionych autentycznych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Jedynie wtedy wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara bądź też innym, równie rozkosznym daniem. Prosto, czysto oraz pyszne -o to chodzi!