Dobra włoska kuchnia
Chcesz smacznie zjeść? Pośród licznych możliwości, które oferuje kuchnia z Europy na wyjątkową uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to bogactwo smaków, kolorów i spora dawka zdrowia.
Typowe włoskie przyprawy
Polakom włoska restauracja, łączy się głównie z pizzą i makaronem i ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoska kuchnia to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Podstawowe włoskie potrawy
Makarony to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie da się dodać do tej potrawy. włoski kucharz Ryby, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony nie mogą się znudzić.
Następną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To również lasagne, tortellini, minestrone i szeroki wybór słodyczy – np. tiramisu czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film